De verschillende soorten handbogen

In de handboogsport vind je een aantal verschillende soorten handbogen. Het is hierdoor goed om te weten welke handboog het beste is voor jou. Deze informatie moet je hebben voordat je een handboog gaat kopen. Je zorgt er op deze manier voor dat je geen fouten maakt en dat je een boog vindt die bij jouw technieken past. Wij leggen hier de verschillen in handbogen aan jou uit.

Een recurve boog

Dit is meestal de eerste handboog die je in je bezit zult hebben. Een recurve boog heeft de punten iets naar buiten gebogen. In de handboogsport zijn dit de bogen die het meest gebruikt worden, maar ze worden ook nog steeds als jachtboog gebruikt. Op jouw vereniging wordt jou geleerd om eerst te schieten met deze handboog. Hierop wordt een vizier bevestigd. Het schieten met deze handboog legt een goede basis waardoor jij technieken sneller en beter onder de knie krijgt.

Compound

Kies jij voor een compound boog? Dan kies jij voor de meest moderne handboog op de markt. Het grote verschil tussen deze handboog en de andere is dat deze voorzien is van een systeem van katrollen. Door deze katrollen kun jij gemakkelijker de pijl verder naar achter trekken en wordt er een hogere pijlsnelheid behaald. Een ander groot voordeel van deze boog is dat het op spanning houden minder zwaar is. Een compound boog is een professionele, accurate en krachtige handboog.

De kale boog

Een barebow is een 'kale boog'. Dat wil zeggen dat de boog alleen een middenstuk heeft met twee werparmen. Zoals de naam al verraad zitten er verder geen hulpmiddelen aan de boog. Een schutter is dus geheel op zichzelf aangewezen om de pijl op het doel te richten. Bij een barebow wordt de hoogte van de pijl bepaald door de hand te verplaatsen onder de pijl. De pijl zal hoger gaan wanneer de hand dichter bij de pijl zit.

Een longbow

De laatste van deze soorten handbogen is de longbow. Deze handboog is de traditionele variant die een halve maanvorm heeft. Deze boog is erg lang en daardoor uitermate geschikt om lange afstanden te overbruggen. De lange afstanden schieten vergt enige training, maar wanneer je dit onder de knie hebt zul je ervaren hoe het is om de meest pure variant van handboogschieten te kunnen uitoefenen.

Top 5 Shooters

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5