De juiste schiettechniek bij handboogschieten

Er zijn een aantal basishandelingen die jij moet volgen om ervoor te zorgen dat jij de juiste schiettechniek gebruikt. Deze schiettechniek leggen wij jou hier in een aantal stappen uit. Zo zul jij je handboogtechniek kunnen verbeteren en zul je beter schieten op je doel. De uitleg die we hier geven over het leren boogschieten is gebaseerd op een recurve boog en zal iets afwijken van compound en barebow bogen.

Plaatsing van lichaam en handen

Zorg bij de plaatsing van het lichaam dat jij je tenen tegen een denkbeeldige lijn aanzet. Deze denkbeeldige lijn loopt haaks over de schietlijn naar het midden van het doel. Bij handboogschieten is het toegestaan om je voeten aan weerszijden van de schietlijn te plaatsen. Maak hier ook nuttig gebruik van! De voeten staan ongeveer op schouderbreedte en zorgen voor een ontspannen houding. Verder kun je bij het boogschieten leren hoe jij je handen en vingers moet plaatsen.

Bij de vingers zorg je ervoor dat de pijl tussen de wijs- en middelvinger zit en houd je de pees vast. De pees wordt maar met drie vingers vastgehouden. Dit zijn de wijs-, middel- en ringvinger. Vervolgens haak je de pees tussen je eerste en tweede vingerkootje zodat deze goed vastzit tijdens het aanspannen van de pees.

Naast de plaatsing van de hand is het bij de schiettechniek ook erg belangrijk dat je de booghand goed plaatst. De druk van de boog op je hand moet namelijk opgevangen worden met de muis van de booghand. Deze druklijn kun je zien als het midden tussen je duim en wijsvinger. Zorg dat je hand ontspannen is wanneer je de boog vast hebt. Verder moet je booghand in een hoek van ongeveer 45 graden van de boog staan.

Leren uitstrekken bij boogschieten

Nadat jij de juiste houding hebt, kun je beginnen met het aanspannen van de boog. Jouw boogarm hoort daarbij op schouderhoogte te zitten. Zorg dat je jouw elleboog hierbij wegdraait van de pees zodat jij jezelf niet bezeert. Vervolgens rek je de boog uit en trek je de pees vlak lang je boogarm. Dit doe je totdat je in een rechte horizontale lijn bij het ankerpunt zit. Trek de boog altijd aan met je rugspieren, zo voorkom je blessures. Houd schouders zo laag mogelijk voor een accuraat schot.

Het ankeren doe je door middel van de pees in het midden van je neus en kin te raken. Plaats je trekhand net onder je kin en zorg ervoor dat je jouw tanden op elkaar houdt. Vervolgens houd je de pees onder spanning door je rugspieren onder spanning te houden. Jij hoort nu met je booghand, trekhand en je elleboog een rechte lijn te vormen. Hierna kun je beginnen met het richten op je doel. Zorg dat je met je dominante oog richt en lijn de pees iets rechts uit. Nadat jij het vizier goed op het doel hebt staan, kun je beginnen met de pees te lossen. Trek hierbij je schouderbladen naar elkaar toe en laat je kootjes van je vingers van de pees afgaan. Vervolgens ontspan je jouw booghand en laat je de boog uit je hand vallen. Doe dit alleen als je een sling om hebt. Het is bij het lossen erg belangrijk dat je na blijft richten. Zorg er daarom voor dat je trekhand ontspannen achter of bij je nek blijft en wijs de pijl na tot nadat het doel geraakt is. Door deze tips te volgen is het boogschieten leren een stuk gemakkelijker!

Top 5 Shooters

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5