De geschiedenis van het handboogschieten

Handboogschieten is een eeuwenoude sport die vandaag de dag nog steeds veel gespeeld wordt. Vroeger werd het handboogschieten gebruikt om te jagen op dieren. Zo'n 15.000 jaar geleden is men begonnen met het schieten van pijl en boog. Later werd het jagen gemakkelijker en werden pijl en boog gebruikt om een leger te bewapenen. Wij bespreken hier de geschiedenis van het handboogschieten.

De Grieken, Romeinen en het Middeleeuws tijdperk

In de periode van de oude Grieken en Romeinen zag je veel schutters in hun leger verschijnen. Het gebruik van een handboog zorgde er namelijk voor dat het leger zich goed kon bewapenen en verdedigen tegen een grote menigte. Daarnaast was het gebruik van pijl en boog ook zeer effectief waarbij het wapen zeer destructief was. In de Griekse geschiedenis zie je een aantal goden ook afgebeeld staan met een boog. Dit zijn onder andere Apollo en Odysseus.

In de Middeleeuwen werd ook goed gebruik gemaakt van het boogschieten. De Mongolen zorgden voor kortere recurve-bogen die gemaakt waren van hoorn en hout. Hierdoor werd het boogschieten geperfectioneerd en werd het gemakkelijker om vanaf een paard te schieten. In dit deel van de geschiedenis van het handboogschieten werden doelwitten beschoten terwijl ze te paard benaderd werden. Een ander punt in de geschiedenis van het handboogschieten is terug te zien in de honderdjarige oorlog in Engeland. Hier werd namelijk het boogschieten te voet geperfectioneerd. Er werd namelijk een longbow gebruikt.

De geschiedenis van handboogschieten is rijk

Doordat het handboogschieten al zo lang beoefend wordt, zie je dat er natuurlijk een aantal aanpassingen zijn gemaakt aan het materiaal. Door de opkomst van het geweer is de handboog zijn jaagfunctie verloren. Hierdoor wordt er tegenwoordig met een heel andere handboog geschoten. De geschiedenis van het handboogschieten maakte een omwenteling en keerde zich tot de sport. Tegenwoordig kun je daarom op diverse plekken de handboogsport beoefenen en kun je zelfs op internationaal niveau meedoen aan wedstrijden! De sport is zelfs opgenomen in de Olympische Spelen.

Top 5 Shooters

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5