Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/yfjgoshi/domains/3dschieten.nl/public_html/includes/function.php on line 265

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/yfjgoshi/domains/3dschieten.nl/public_html/includes/function.php on line 265
Veldschieten | 3dschieten.nl

Veldschieten met een handboog

Het veldschieten wordt vaak vergeleken met de golfsport. Dit komt omdat sporters een parcours afleggen in een bebost gebied. Hierdoor heb je een aantal extra vaardigheden nodig omdat ieder doel compleet anders is. Wij gaan je hier uitleggen wat het inhoudt om deze variant te spelen, welke materialen je nodig hebt en wat je kan verwachten tijdens het veldschieten.

Wat houdt het veldschieten in?

De wedstrijden bij deze variant in het handboogschieten worden altijd in een bosrijk of heuvelachtig gebied gespeeld. Jij moet 24 tot 36 doelen zien te raken met telkens 3 pijlen. Het maximum punten wat je kan halen per blazoen is 6 waardoor dat deze verschilt van het outdoor en indoor handboogschieten.

Ieder natuurlandschap is anders waardoor dat het schieten op ieder blazoen weer anders is. Hierdoor is de kans groot dat je tijdens het veldschieten steil omhoog of omlaag moet schieten. Daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met de verschillende afstanden van de blazoenen. De afstanden kunnen namelijk variëren tussen de 5 en 60 meter. Een uniek aspect aan deze wedstrijden is dat je de helft van de doelen weet en de andere helft ter plaatse moet gaan zoeken. Hierdoor moet je zelf gaan inschatten hoe ver een doel van je vandaan staat.

Bij wedstrijden in het veldschieten wordt een parcour afgelegd. Hierbij worden steeds groepen van 4 tot 6 personen het parcour op gestuurd zodat de wedstrijd soepel verloopt. Iedere groep krijgt een eigen nummer zodat het duidelijk is op welk doel er geschoten wordt en waar ze starten. Een belangrijk punt is dat de groep ook goed het pad moet blijven volgen dat uitgestippeld is. Zo kunnen ongelukken voorkomen worden.

Welke handbogen mogen gebruikt worden?

Bij het veldschieten wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de diverse handbogen. Hierdoor mogen recurve handbogen, compound bogen maar ook barebows en traditionele longbows gebruikt worden om te schieten. Dit maakt het erg divers en zo wordt het voor ieder individu een opgave om het doel met de door zijn of haar gekozen handboog te raken. In deze discipline worden overigens ook internationale wedstrijden gehouden.

Terug naar overzicht

Top 5 kinderboekwinkels

  • optie 1
  • optie 2
  • optie 3
  • optie 4
  • optie 5